петък, 11 септември 2009 г.

Стари публикации - Хановер 22.04.2006 - Новинар



Следващо публикувано пътуване - Хановер /Германия/ през март 2006 г. Линк - http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MTg5ODszMg==


Ако не се чете - инфо, от което е направена статията:




Хановер се намира на около 2 300 км от София и е столица на Долна Саксония в Германия. Ако се пътува с автобус разстоянието се взима за около 30-35 часа, като всичко зависи от маршрута, който е избран. Проблеми по границите не очаквайте, освен обикновените забавяния по границите със Сърбия. В Унгария, като член на Европейския Съюз може да има по-обстоен преглед на багажа. Граница между Австрия и Германия не забелязах.
Пътищата в Сърбия са като тези в България – не много добре поддържани, с изключение на магистралата, която е в много добро състояние. За съжаление преминаването магистралата струва пари.
Колкото по на север отивате, толкова по-хубави сдтават пътищата, като Германия е венецът – има отлични аутобани с по 4 платна в едната посока, които опасват цялата страна и нямат нито 1 дупка по тях.
Природата през месец Март все още е заспала зимен сън в града, който посетих – Хановер.

Бизнес туризъм

От 09 до 15 март 2006 г. се проведе най-голяното технологично изложение в света – CeBIT. Палатите са 34 бр. Фирмите изложителки за 2006 г. бяха над 6 260 от 71 страни. Почти всяка фирма се е постарала да направи уникален щанд, който да представи по запомнящ се начин продуктите и услугите, които предлага. /снимки – 2-3 бр./ Основните категории бяха 4 – Бизнес процеси, Комуникации, Дигитално оборудване и системи, и Банки и финанси. Повече информация може да се намери на http://www.cebit.de/ и http://www.messe.de/. В 27 палата се проведе и финала на Европейското първенство по електронии спортове – Samsung Euro Championship, където страната ни се представи достойно с медал в играта WarCraft 3: The Frozen Throne. Хубаво е поне няколко месеца предварително да се направи резервация за хотел, защото цените се вдигат преди изложението, а и не остават свободни стаи в самия град.

Културен туризъм

В Хановер има много места, които са интересни, но основните туристически забележителности са в центъра. Градът е с население около 500 хил. души, но е пръснат на голяма територия. Има отлично организиран публичен транспорт – метро и автобуси.
По-интересни музеи са:
1. Историческият музей, където могат да се разберат много неща за миналото не само на Хановер, но и на региона около него. Какви са били обичаите през годините, кой е управлявал, какви промени е имала архитектурата. Всичко това е добре звуково подсигурено със специални индивидуални гидове на основните световни езици. Тук можете да видите и макет на вече изчезналите селски къщи, в които хора и домашни животни са живеели заедно и да разберете защо!
2. Друг интересен музей е Kestner. Той е за приложните изкуства древния свят. Има богата колекция от монети от древния свят, предмети от древна Гърция, както и 2 саркофага с мумии...
3. До този музей се намира кметството – Rathaus. Сградата е с много красива архитектура и всеки, който иска може да я разгледа отвътре, както и да се качи в купола на върха, от където казват, че се открива красива гледка от Хановер. За съжаление асансьорът, който те изкачва до върха не работи при температури под 5 градуса, а за времето, през което бях там температурата не надвиши 0 градуса. /снимки/
4. За любителите на импресионализма и съвременното изкуство ще представлява интерес Sprengel Museum - www.sprengel-museum.de/v1/englisch/smhframes.html. Освен представители на модерното изкуство от Германия могат да се открият колекции от Umberto Boccioni, Pablo Picasso, Shirana Shahbazi, Paul Klee и др. Цената от 7 EUR си заслужава. Можете да попаднете в стая с абсолютна тъмнина и след точно 6 минути, след като зрението ви свикне с тъмнината, да за бележите това, което е искал да покаже майсторът. /снимки/
5. На една от централните улици – Georgstrasse, малко след операта, има и музей за ориенталски килими, като най-старите са от V век. Някои от турските и арменски килими по шарки приличат много на нашите родни български, които се тъкат и в момента. От тази гледна точка сме запазили ориенталския нюанс в българската култура. /снимки/
6. Точно до CeBIT е Авиационният музей - Luftfahrt-Museum Laatzen-Hannover. В 2 зали има представена експозиция за развитието на германската авиация от самото и начало до около 60-те години на миналия век. Немците с гордост показват собствени разработки на известни техни инженери. Има и граждански, и военни самолети и хеликоптери, двигатели и др. /снимки/.
7. През всички останали сезони, с изключение на зимата е хубаво да се посети и Herrenhausen Garten. Това са барокови градини, взети като пример от Версай. Зеленина, склуптори и фонтани са подредени отлично в ансамбъл, радващ човешкото око и душа.
8. От другата страна на улицата се намира и ботаническата градина /снимка/. Там могат да се намерят уникално красиви орхидеи, тропическа бразилска гора, много кактуси и много други цветя.
Хановер е част от Световното първенство по футбол 2006 г. На обовеният за 63 млн. EUR Hannover stadium ще се играят мачовете: на 12.06.2006 – Италия – Гана, 16.06 – Мексико – Ангола, 20.06 – Коста Рика – Полша, 23.06 – Швейцария – Южна Корея, както и мач от 16-тина финал.
В центъра на Хановер има големи вериги магазини, където можеш да си купиш почти всичко необходимо за ежедневието. Най-известен е Knaufhof, където на 6 етажа има храни, сувенири, козметика, етаж за мъже, жени, деца, както и цял етаж за кърпи, чаршафи, завивки и др. Има и промоции – например 1 фланелка може да ти излезе и 5 EUR, има и маркови стоки, където и фланелка може да излезе и 150 EUR.
В баровете и заведенията за бързо хранене един обяд излиза около 10 EUR, а ако искаш да си купиш пица на парче – 1,50 EUR. Заслужава си да се опитат местните специалитети, като например: Супа - Steckrubencremesuppe mit Speckstreifen и Rinderroulade mit Gurke und Specj gefult in rotweinsauce; dazu pilrgemuse und kartoffenekroketten. Двете като обедно меню можещ да дегустираш за 9,50 EUR. Десерт – специалитет на Rathaus – торта с много плодове - Der Gartersaal – 5,70 EUR /снимки/

Нощувка в центъра на Хановер е около 130 EUR, а в крайните квартали – около 60-70 EUR. Музеите са на цени от 4 до 7 EUR, като са възможни отстъпки.
Не на последно място трябва да отбележа и църквите. Всъщност даже те се открояват и в началото туриста вижда първо бароковите форми на цървите. Най-известната е евангелистите-лютерани - Markt


Допълнителни снимки:







кметството:










Marktkirche

Няма коментари:

Публикуване на коментар