вторник, 15 септември 2009 г.

Стари публикации Милано 16-22.10.2006 г

Пътуването до Милано бе отразено във в-к Стандарт. Големи професионалисти са и там, и във в-к Новинар. Отнасят се с разбиране и внимание към външните автори. Публикацията излезе на 03 февруари 2007 г.
линк - http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-02-03&article=177077
ако не се чете - инфото би трябвало да е следното:
Съвременен и древен – МИЛАНО

Основан преди повече от 25 века, днес Милано е съвременен икономически и финансов център в Италия. С население около 1,5 милиона души, 5 университета, някои от които и католически, множество музеи и църкви, градът е известен и като център на модата и изкуството. Но най-добре е човек сам да прецени как да открие очарованието на града – за работа или за културни мероприятия. В него модерната архитектура /известният небостъргач Пирели/ се преплита с отлично запазените и тачени от самите италианци исторически паметници – Дуомо, замъкът Сфорцеско, Базиликите Сан Амброзио, Сан Лоренцо и много други.
Център на бурно развиваща се индустрия, за града е характерен забързаният, делови ритъм на ежедневието, при което кафенета и заведения, паркове и църкви, интернет клубове и музеи си остават малки острови на спокойствието в иначе доста натовареното всекидневие.
За щастие центърът на Милано и до днес е запазил видими следи от миналото, съхранени са много паметници от Средновековието и от Ренесанса. Най-осезателно се усеща силното готическо влияние в центъра с лъкатушните улички и стилни църкви, достолепни домове и елегантни бутици, представящи великолепната европейска мода в момента.
Има няколко туристически и информационни центъра в Милано, които предлагат богата информация за туристическите атракции, музеи, събития и фестивали. Забележителностите в Милано за толкова много, че за да се разгледат всички ще ви трябват поне 2 седмици.
Трябва да видите огромната катедрала в неоготически стил - Duomo. Нейният строеж започва през 1386 г. и е продължил до 1820 г. В момента тече реставрация от 2003 г., която трябва да приключи през 2007 г. Невероятна е! Не само за времето си е уникална с размери от 108 метра височина и 158 метра дължина, а и сега те изпълва с някакво смесено чувство на гордост и радост, че човек може да сътвори подобно прекрасно произведение на изкуството. Само склупторите са над 3 500. Гледката от покрива на Дуомо открива на любознателния турист прекрасен изглед към целия град. Разбира се, трябва да се плати такса от 4 EUR, ако ви се качва по пеш стръмни и извити стъпала стъпалата и 6 EUR, ако ползвате модерни средства - асансьор. Всяка неделя се прави меса, на която отиват много католици. Има прекрасен хор и великолепни изпълнения на орган, които можете да послушате с удоволствие.
В непосредствена близост до Дуомо е и замъкът Сфорцеско. Построен е през 1368 г. от Жиан Галеацо Висконти и е бил предназначен да защитава града. В момента там има галерия на изкуството. Зад него се намира и паркът Семпионе, където можете да си починете до чисто ромолящо поточе, както и да се разходите до Арката на мира в края на парка. Много от жителите на Милано спортуват там, както и на обществения стадион в близост.
Разходката може да продължи през църквата Сан Марко и да се върнете при световно известната културна забележителност - операта Ла Скала, построена през 1778 г. от архитект Пиермарини в неокласически стил. Най-известните класически опери се представят там. Самата сграда като архитектурна особеност отвън не привлича много, особено на она на Дуомо.
Друга известна постройка е галерията Виторио Емануел II, посветена на краля на Италия, която е с един от първите стъклени покриви в света. Там са представени много модни фирми с най-новите си колекции. Можете да отпочинете и да похапнете в изискан ресторант или да си купите например кожено палто за 17 500 EUR.
Модната обиколка продължава по Via Montenapoleone с луксозни бутици, както и с най-новите бижутерски колекции на Bulgari, Cartier, Tiffany's и Pomellato. Прави впечатление, че като цяло жените и мъжете в Милано се интересуват от мода. Спазват актуалните в момента тенденции и на външен вид не изглеждат никак зле. Разбира се има големи молове, в които могат да се намерят и дрехи на значително по-ниски цени за обикновения гражданин. Големите магазини са изнесени в покрайнините на града и в края на седмицата там става истинско стълпотворение от хора, пазаруващи за стотици евро за следващата седмица. Магазините са комбинирани и с хранителни стоки, бяла и черна техника, както и допълнителни услуги като обувни, шивашки и други, което улеснява много гражданите. Но това нямаше да го разбера, ако не бях чул случайно българска реч в една бензиностанция, докато си купувах храна: “ Остави. Тук са най-скъпите сандвичи в Милано”. Първоначално се изненадах , но после се успокоих и даже зарадвах – сънародник на хиляди километри от родината ми идваше добре. Завързахме задушевен разговор: той – отруден строителен работник, аз – въодушевен за нови пътешествия и открития турист. Обясни ми, че най-евтино е в супермаркетите и ми обясни как да стигна най-бързо до еден от най-евтините.
Разглеждането на музеите в града може да се обособи в отделна разходка. Наложително е първо да се поинтересувате от работното време на музеите. Повечето почиват в понеделник. Специалнно за разглеждането на фреската “Тайната вечеря” от Леонардо Да Винчи, която се намира на една външна стена на църквата Santa Maria delle Grazie трябва да направите специална резервация. За предпочитане няколко дни предварително.
Националният музей на науката и изкуството ще ви предложи 28 гелерии с различни технологични постижения на човечеството. Ще видите макети на много от идеите на Леонардо Да Винчи, всичко от транспорта до астрономията. От 2005 година атракция е истинска натовска подводница, която е била на въоръжение до 2001 г. и е патрулирала в Средиземно море. Можете срещу 8 EUR да я разгледате отвътре и да получите подробна информация от специален гид. Имайте предвид, че за сега турът е само на италиански език.
Археологическият музей в момента мести богатата си колекция от антични предмети в нова и модерна сграда наблизо. До началото на 2007 година няма да можете да се насладите на пълния му капацитет.
В Природонаучния музей, който се намира в Градския парк, са изложени колекции както от различни минерали, така и макети на истински експонати от растителни и животински видове. Някои от тях са дълги над 15 метра! По съвременен и удобен начин уредниците на музея са успели да представят уникалните екземпляри.
Други интересни за разглеждане музеи биха могли да бъдат: Етнологически музей – склуптори и платна от Далечния изток, Африка и Латинска Америка; музей Poldi Pezzoli – с колекции от археологически реликви, часовници, бижута, творби на Ботичели; Galleria Gio Marconi – музей на съвременното изкуство с представители Тадини, Адами и Фонтана.
Всички музеи бяха посещавани от цели класове ученици, които провеждаха там своите учебни часове, заедно с учители и гидове.
Има какво да се опита и от италианската кухня. За около 8-10 EUR може спокойно да се наобядвате в обикновен ресторант. Лазанята и фетучините са много вкусни. Противно на очакванията – пиците са като нашите в България – вкусни и разнообразни.

Накрая, за всеки - независимо дали е местен жител или турист, е гарантирано, че ще намери достатъчно атракции в Милано. Ако предпочита да опознае околностите на града, го очаква приятна среща с град Монца, чиито автентични църкви и старинни площади са достойни за сравнение с големия град Милано. Там се намира и известната писта за Формула 1, която през лятото бива посетена от многобройни любителни на високите скорости.

допълнителни снимки:















Дуомо

















Натовска подводница
























Монца - централна трибуна на Формула 1







Стадион Сан Сиро









Няма коментари:

Публикуване на коментар