петък, 11 септември 2009 г.

Стари публикации - Сингапур 11.2005

Не знам дали е разумно, но ще сложа тук няколко от моите публикации в различни вестници през годините от различни пътувания.
Първото пътешествие, за което писах беше през 2005 г през месец ноември в Сингапур. Публикувано във вестник Новинар на 21.01.2006 г - http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MTgxOTszNQ==#.

Ако линка не може да се отвори - това е, от което излезе материала:
Сингапур е град-държава, разположен на територия около 697 км2. Намира се в югоизточна Азия и за съжаление на доста голямо разстояние от България – над 9 000 км. Отиването до там отнема около 15 часа със самолет, като средните цени са около 750 EUR за двупосочен билет. Не е необходима виза, само задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца. С печата, който ти поставят на границата, можеш да стоиш 30 дни без проблеми в Сингапур.
Държавата е уникална смесица от различни етноси и религии – над 42% са будисти; 14% са християни; 14% изповядват ислям, 8,5% - тауизъм. Основните езици са английски, китайски, малайски и тамилски.
Когато отидох там все едно попаднах в един различен свят. Почти всичко е различно. Първото впечатление е за голямата влажност, съчетана с високи температури – над 30 градуса. С това се свиква за 2-4 дни. Другата разлика е времевата – там са напред с времето + 6 часа и когато там е време за лягане, тук в България още не е време за вечеря...
Друго силно впечатление е за изключителната чистота и подреденост – за 9 дни не можах да намеря нито 1 дупка по пътищата, макар че се опитвах. Тяхното движение е обратно на нашето и първите дни ми беше интересно да наблюдавам колите, особено като завиват на дясно.
Впечатлителни са самите хора – много добре възпитани и културни. Непознати те поздравават на улицата, често и с усмивка. Когато, обаче са насаме – често са замислени и рядко се виждат усмивки по лицата им. Смесицата от етноси е направила богата палитра от красиви жени и мъже.
Храната е много различна от нашата на вкус. Можете да опитате сингапурска, тайландска, виетнамска, китайска, индийска, японска и други в големи хранителни центрове, които са доста разпространени. По мое мнение кухните в региона си приличат много на вкус – почти всичко е люто и сладко. Заслужава си да опитате поне по 1 ястие от всяка кухня. Поне ще знаете, че сте опитали наистина местни гозби, направени с местни продукти и приготвени от местни готвачи.
Туризмът в Сингапур е ключов източник да приходи за страната. Със сигурност са се постарали да бъде удобно и комфотно на гостите в Сингапур. Улиците са чисти, има кошчета за отпадъци, тоалетните са чисти и безплатни. Туристическите атракции, които си заслужата да се посетят са няколко:
1. Остров Сентоса. Може би най-известната атракция. Целият остров е едно прекрасно място за забавления – там се намира Underwater World – има басейн с екзотични риби, включително акули, под който ти минаваш и можещ да ги разгледаш отблизо. Дори можеш да пипнеш акула! Има уникални рибни видове, като леопардова акула и морски ангел. Има отделен парк за пеперуди и насекоми, шоу на розови делфини, музикален фонтан, градина с орхидеи, голф и мн. други интересни неща, които можете да видите и изберете на следния сайт: http://www.sentosa.com.sg/ .
2. Зоопарк – когато видиш техния зоопарк, за който казват, че е най-големия в света, си казваш че едва ли ще видиш нещо по-добро – навсякъде е зеленина, на повечето места няма огради и можеш да гледаш животните отблизо, като дори можеш да пипнеш някои от тях. Като атракции са направени храненията на животните, които са в различни часове – желателно е преди да се отиде в зоопарка да се проверят часовете на различните мероприятия. Заслужава се да се види шоуто на слоновете, както и шоуто на “Всички животни”, които са съответно в 10:30 и в 11:30 часа. Има слон, който даже и рисува /картините струват по 10 Сингапурски долара – S$. 1 S$ е около 1 лв/. Като отделна атракция е направена и нощно софари, където можете да видите в действие нощно активни животни – над 900 вида в тяхната естествена среда. Който желае може да вечеря на специално влакче, докато разглежда животните. Цена за нощното сафари – 18 S$ за възрастен и 9S$ за деца до 12 години.
3. Птичият парк е също толкова уникално добре направено място, където можеш да разглецдаш цял ден и пак да не ти стигне времето. Има на 9 000 птици, голяма част от които не са затворени в клетки и можеш да ги нахраниш, ако искаш. По подобие на Зоопарка има часове за хранене на животните, които са превърнати в атракция, има и 2 шоу програми – Birds of Prey и “Всички птици”, където дресирани птици те забавляват половин час. Можеш да се снимаш с рядката птица Тукан /Хорнбил/, розово фламинго, да нахраниш хиляди папагали и други екзотични птици. Можеш да се снимаш с 50 сантиметров прилеп, докато той обядва, например на 1 метър от теб.
Ако посетите Зоопарка, нощното сафари и птичия парк – цената за пакет е 30 S$ за възрастни. Ако искате да посетите само Зоопарка – 15 S.
4. Музей на Азиатските цивилизации – намира се в центъра на Сингапур – до ситито с небостъргачите, на брега на река Сингапур. Там можете да откриете историята на азиатските народи и обичаите на повечето религии в региона. Има дори и мюсюлманска сватба от българското села Рибново! За разлика от българските музеи, в сингапурските има и елемент на интерактивност – много дисплеи с различна информация, която можеш да подбираш, в зависимост от твоите предпочитания. Просто слагаш слушалки на ушите и можеш 10 минути да слушаш различни лекции например за будизма, джайнизма и индуизма. Вход: 5 S$. Други подобни атракции са Сингапурският исторически музей и Арт музея.

5. Battle Box – на 9 метра под земята, в бункер, е бил генералния щаб на англичаните за югоизточна Азия по време на Втората световна война. На различни макети е показано ежедневието на войниците, както и чрез различни визуални ефекти е показана сутринта на 15 Февруари 1942 г., когато Сингапур пада под властта на японците. Цена за посещение – 18 S$. От там можете да направите и:
6. Разходка с лодка по река Сингапур – струва около 12 S$ за около половин час.
7. В Сингапур има и много красиви паркове и градини. За повече информация: http://www.nparks.gov.sg/ . Там може да се намери и информация за Градината на орхидеите, където не успях да отида. Казват, че е много красиво, тихо и приятно място, подходящо за релаксация.
Има и още доста неща за посещаване, но за 1 седмица успях да разгледам само толкова.
Цените в Сингапур са малко по-високи от тези в България. Могат да се оприличат на цени в курорт. Спане със закуска е около 30-40 S$. Транспортът е отлично организиран, редовен и трудно можеш да излъжеш при придвижването си. За всяка дестинация си има отделна цена, в зависимост от разстоянието. Ако ще стоите повече време в Сингапур, може да си вземете карта, която ви дава право на около 30% отстъпка от официалната цена. Примерно около 2,5 S$ струва пътуване от единия до другия край на Сингапур. Храната е на цени, подобни на нашите. Проблемът е да разбереш какво точно си купуваш, поради простата причина, че почти няма храна, която да ти е позната. Цените на цигарите в обикновен магазин са около 10-11 S$, на бирата – около 3 S$, на твърдия алкохол – около 50-60 S$.
Тук е момента да спомена за многото забрани. Пушенето е забранено със закон. Който пуши на публични места, може да бъде глобен с 500 S$ глоба. Ако плюеш – 500 S$ глоба, ако дъвчеш дъвка – 500 S$ глоба, ако запалиш нещо в метрото – 5 000 S$ глоба. Същата сума ще дадеш ако слезеш на релсите на метрото. Има и екзотични забрани – уринирането в асансьори е оценено на 500 S$, както и правенето на необичаен секс. /снимка на забраните/ Моежете да си купите като сувенир фланелка и чаши с различните забрани в Сингапур.
Можете да разгледате и Китайският квартал. Там предлагат много стоки на ниски цени, като допълнително можеш и да се пазариш. Често пъти пазарлъка го почват и самите търговци. Достатъчно е само да погледнеш към някоя стока. Има салони за масаж на ходилата на краката – цената е около 20-30 S$ за 20-30 минути. Има екзотични стоки, като перки от акули, жен-шен и други, които можете да намерите в специализирани магазини за народна китайска медицина. Има и евтина техника – GSM, преносими компютри и др., като ДДС-то може да ви се върне на летището. Китайският порцелан държи висока цена, поне на местата, които обиколих.
Интересен е и Индийският квартал, наречен “Little India”. Там можеш да хапнеш индийска храна с ръце, направена от индийски готвач. Можеш да напазаруваш от Мустафа център, където цените на стоките съшо са ниски и съшо можеш да се пазариш.
За тези, които имат повече пари за пазар е нормално да напазаруват на “Orchard road” – една от най-скъпите улици в света. Няколко километра огромни шопинг центрове от по няколко етажа. Рай за да си направиш шопинг терапия.
Сингапур е привлекателен и заради организирането на разнообразни изложби и мероприятия. Току що завършиха финалите на World Cyber Games, където имаше и българско участие. Организатор бе Българската Федерация по Електронине спорт - http://www.wcg.bfes.bg/ . Имаме и световен шампион в играта “carom3d”! Основен спонсор бе фирма Интер-БГ-Ком ООД – http://www.interbgc.com/ .
До април 2006 г. има открита изложба и на междузвезни войни – цена 18 S$. Можете да си купите лазарен меч на цена от 295 S$, както и други сувенири. Там са изложени много макети на бойни кораби, както и мечовете на Йода, Люк, Вейдър и др. Изложбата се намира в Science Centre, който е много подходящ и за деца и за възрастни. В самия център да се разбере много за физиката, химията, устройството на човешкото тяло, астрономията и др. Билетът за посоченните изложби в центъра струва около 6 S$ за възрастни. Повече информация – http://www.science.edu.sg/ .
Много известен и често посещавани курорти са Costa Sands Resort и Wild Wild Wet – приличат на нашите аква паркове по морето. Входът е 12,90 S$ за ден, като можеш да ползваш всички съоръжения – изкуствена река, много водни пързалки, екстремни спускания с лодки до 6 човека в тях, изкуствено море с вълни и др. Можещ да видиш повече на http://www.costasands.com.sg/home.htm .
Информация за Сингапур можете да намерите и на адрес http://www.sg/ и http://www.visitsingapore.com/
Полезни страници за бизнесмените са:
Infocomm Development Authority of Singapore: http://www.ida.gov.sg/
Media Development Authority: http://www.mda.gov.sg/
Ministry of Information, Communications and the Arts: http://www.mica.gov.sg/
National Arts Council: http://www.nac.gov.sg/
National Heritage Board: http://www.nhb.gov.sg/
Singapore Department of Statistics: http://www.singstat.gov.sg/
Singapore Government Online Portal SINGOV: http://www.gov.sg/
Singapore Sports Council: http://www.ssc.gov.sg/
· Singapore Tourism Board: http://www.stb.com.sg/
· Economic Development Board: http://www.sedb.com/

NOVINAR –
http://www.novinar.net/main.php?act=news&act1=det&sql=MTgxOTsxNg==&mater=MTgxOTszNQ==
ще добавя и няколко снимки, които не са публикувани:
остров Сентоса:

downtown:Orchard Road:


Няма коментари:

Публикуване на коментар