четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Китай - Ченгду - 11.2009

Китай. Една от моите мечти - да отида в Китай се сбъдна. Това е велика страна, велика култура и прекрасни хора. Други дестинации, които бих искал да посетя са Бразилия, САЩ, Италия, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, както и много други. Да сме живи и здрави - ще опитам да отида до някои от тях.





Да не се отвличам. Пътуването започна на 09 ноември 2009 г. с 2,20 часов полет до Амстердам. На височина около 11 км, при температура от около - 58 градуса - хапнах сандвич с кафе. Компания - България Еър. Имаме хубави стюардеси. До полета до Шанхай имах повече от 4 часа и реших да разгледам малко от центъра на града. Отиване и връщане от летище Скипхол до централната жп гара - 7,40 EUR. Отиване за 10 минути, а връщане за 20 минути. Градът в понеделник в 12 часа на обяд бе сякаш замрял - почти не видях хора по улиците. Отидох до катедралата De Neuwe Kerk, където има прекрасни дърворезби, а органа е направо произведение на изкуството. Вътре, срещу 12 EUR, може да разгледате експозиция за Оман. Не ми се стори интересна, защото и в България имаме много ятагани, килими и други ориенталски атрибути.









Само през 2-3 канала /а както всички знаем - Амстердам е с много канали/ стигаме и до основната атракция, даже 2 - koffeeshop и червените фенери. Сутрин в 10 часа може да дръпнеш една трева - съвсем законно. Струва от 3.50 EUR нагоре, в зависимост от различните видове марихуана, които се слагат. Можеш и сам да си свиеш цигара - с любимите си сортове тревица... И то напълно законно. Имаше доста напушени - ходят като мухи без глави насам-натам и от кофишоп в кофишоп. А такива има десетки...



Що се отнася за червените фенери - всъщност са неонови лампи, под които има десетки жени - всякакви размери и разцветки, от които можеш да си избираш. Цената е от 50 до 70 EUR за около 1 час. Не разбрах какви услуги точно може да ползваш за тези пари. Има кина с филми за възрастни, секс и сувенирни магазини. И това си е законно, бе хора. Та за 2 часа - толкова. На връщане, ако мога - ще мина пак. Този път - вечерта, когато се очаква да е по-интересно!


Следва 10 часов полет до Шанхай с КЛМ - 8 820 км на 10 км височина, - 61 градуса. Но нямаше ТВ в самолета. Това даже ме ядоса, защото до сега - на дълги разстояния - винаги е имало. Храната - ОК - пиле със зеленчуци и сандвичи. Пристигнахме в дъждовен Шанхай сутринта в 8 часа. Оказа се, че за последните 20 години не е имало толкова лошо време в Китай - даже натрупало сняг на север, блокирало хора, отменени полети и т.н. Само след 3 часа бе последния полет за деня - към основната дестинация - Ченгду - столицата на провинция Съчуан. Ще летя със Съчуан Еърлайнс. Вече всичко е на китайски. Ама говорят английски, поне в самолета. Хапвам пиле с ориз и съм на земята отново. Сменям 100 EUR за 900 юана /ренимби викат още на тяхната валута/ Съотношение лев:юан - 1:5.









Веднага бивам посрещнат от организаторите на WCG. Тук е момента да кажа, че всъщност съм състезател на конзолна игра. Не съм от най-добрите, но ще дам всичко от себе си на турнира. Любезни хора - дават вода. Ползвам техен автобус до хотел 18 steps - http://www.18budao.com/ - но не го отваряйте - там всичко е на китайски. Е нали ви казах да не го отваряте, но щом не ми вярвате ;)
Още с пристигането установих, че много от китайците не знаят английски. Питам нещо някой, който би трябвало да знае, той вика друг, после трети. Накрая пристига четвърти, който ти говори нещо неразбираемо /вероятно си мисли, че е английски/ и аз накрая се отказвам. Както се казва - ако нещо не става с китайци - не винаги става с много китайци. Иначе - любезни. Култура. Усмихват се. Що и в БГ не беше така. Повечето тук - усмихнати, повечето у нас - навъсени. Тук включвам и себе си. Не знам защо е така. А по принцип уж не съм лош човек...


Та настанявам се в стая за 470 юана/вечер без изглед и към 19 часа местно време /а в БГ - 13 часа/ си лягам. Пътят ми е бил 32 часа и съм уморен. Часова разлика:+6 часа. В една стая съм с македонец - Саша /свестен пич/. Нямам проблеми с него.


11.11.2009



WCG организират екскурзия до Jinsha Ruins - една от новите забележкителности тук - намерили са културно наследство от преди новата ера. Една от находките - златно слънце с феникс е станал символ на града. Някои добавят и панда към емблемата. Само да отбележа, че Ченгду е 11,2 милиона души, столица на провинция Съчуан. Разстоянията са огромни, пътищата - по-добре поддържани от нашите, включително и зеленината отстрани. Много хора се трудят постоянно за това.




Имам 4 различни каталога на града, но нито 1 не върши идеална работа. Та в този музей са изложени реликви от около 3 600 години назад. Китайците са направили огромни инвестиции и музеят е наистина перфектно устроен. Освен традиционните каменни находки има и много дигитални изображения. Отлично. Имаме и гид, който ни обяснява на бързо по-интересните неща. За 1 час приключваме и отиваме в Tianfu Software park. Смятай за какво става дума - над 1 млн. м2 площи, които са заети от IBM, Хуавей, САП, Симантек и мн. др. Осигурява работа за над 30 000 души. Това е един от 10-те подобни парка в Китай. След 10 години планират да имат 25 подобни парка в страната. Без коментар. ората мислят и действат. Не като нас, българите. Едва ли се съобразяват с други нации...


Вечерта - парти за откриването на WCG. Програмата - постна, но храната... О, храната - имаше 13 ястия. Опитах от всичко - патица, пиле, морски краставици, костенурка, 2 вида риби, ориз, плодове. Позти всичко е вкусно и лютиво. Костенурката ми се стори безвкусна. Според други - приличала на пиле. На масата бяхме българин, южноафриканец, китайци, кенийци и др.









Ако всичко е наред - утре, след като играя на игрите, вечерта ще отида на китайски масаж.