петък, 8 май 2009 г.

Букурещ

Все някога трябваше да започна и аз да пиша блог. Реших, че вече е крайно време. Започвам със семейно пътуване до Румъния - от 02.05.2009 до 04.05.2009 г.
Всичко започна със страница от календара на National Geographic България. За месец февруари беше сложена снимка на замъка в Бран. Както повечето го знаят - на Дракула. Той не е живял там, но за това - по-късно. Реших, че ще е интересно за всички да направим кратка екскурзия с новата ни кола.

И така - запазих хотел в Букурещ - Nelisse Hotel **- http://www.nelissehotel.ro/, както и в курортния град Синая - хотел Palace ****. Цените на хотелите в Румъния са високи. Може да се избегне спане в Букурещ, като се спи в хотел в Русе, например. Русе е на около 60 км от Букурещ и се стига с кола за около 1 час от границата. На втори май тръгнахме сутринта и в 10 часа след кратка и любезна проверка от митничарите минахме през Дунав мост. За него се плащат 12 лв или 6 евро за преминаване. Таксата така се и казва - "такса мост". Предполагам, че вече имам някакви права върху моста, след като съм си платил такса за него. Чудя се дали да не си поискам нотариален акт ;)
Желателно е да си обмените румънски леи - RON още от БГ. Аз използвах обменно бюро Язон в София на бул. Дондуков по курс техен продава - 0,49 лв/1 леа; курс купува - 0,46 лв/1 леа. За да карате кола в Румъния трябва да си купите и винетка. Принципно има и за 1 ден, но аз не намерих и за това купих за 1 седмица - струва - 12,60 RON или около 6 лв. Навъртях около 1 000 км в Румъния - има доста полицаи, но никъде не ни спряха за проверка.
В Букурещ живеят около 2 млн души, които в този ден просто бяха изчезнали някъде. Предполагам - по родните си места. В града беше почти пусто. И при тях първи май е празник и никой не работи. Посетихме първо музея на селото -
http://www.muzeul-satului.ro/, срещу скромен вход от по 6 леи на човек. За децата пари не взимат. Там може за около 2-3 часа да разгледате старинни къщи от цяла Румъния, които са автентични.





Има много прилики и с нашите възрожденски къщи:

От там се отправихме към Парламента , който те наричат Дворец на парламента. По пътя видяхме и тяхната Триумфална арка /много близо до музея на селото/, през центъра - където могат да се видят: площада на революцията, Атенеум, университет, театър, МОЛ и др. На близо е и Българската църква - на адрес: Biserica Ortodoxa Bulgara"Sf. prooroc Ilie"Str. "Doamnei" Nr.18 sector 3Bucurestiтел. +40 (21) 313 5881факс: +40 (21) 330 8670


Атенеумът


Та да се върнем на Парламента - принципно затварял в 16:00 часа, но в 15:30 вече не пускаха - трябвала ни резервация. Утре ще се обадите в 9 часа и ще си направите. Ама ние утре сме на 200 км от тук, викам. Ама те - не може и това е. ОК. Ще чакаме утре тогава.
Така се освободи време да влезем в техем МОЛ. Имат 3 големи - Unirea Mall /на 1 км от Парламента/, Сity Mall и feeria shopping center. Отделно имат и Карфур, Икеа, Мобексперт, Дедеман и др. /предимно в близост до едно от двете им летища/.
Жена ми беше много доволна от факта, че ще може с часове да се гмурка в стотиците магазинчета. Така и направи. За разнообразие - взеха ни пари за паркинг в мол-а. По 3 леи на час... Толкова за днес. Друг ден ще продължа с още инфо, което може да е полезно за бъдещите ексурзианти.