неделя, 3 юни 2012 г.

Едвам дочаках да дойде пролетта и да има няколко почивни дни на куп. След кратък размисъл реших да направя двудневна екскурзия към североизточна България със семейството. Не сме ходили там, а има доста интересни неща, казах си аз. Имаме и роднини – тъкмо да пием по едно кафе.
Предвидено е посещение на 6-7 от стоте обекта на българския туристически съюз – Русе-Пантеона, Тутракан-военното гробище и музея на риболова; Силистра-историческият музей и крепостта Меджиди табия; Сребърна-резервата, Свещари-гробницата+Демир баба теке и местността Сборяново; Разград-крепостта Абритус и по пътя – да им покажа към съм прекарвал летните си ваканции при баба и дядо – гр. Завет.
Намерих в www.booking.com хотел – Данубе – www.danube-hotel.com в Силистра, ул. Свобода 1, запазих 1 нощувка, казах на семейството плана и се понесохме рано сутринта на 28.04.2012 г в 7 часа. Стефка си хареса първо Басарбовския манастир – било чудно. След 3 часа път в топло и беозоблачно време паркирахме под манастира. Наистина много красиво. Информацията по-долу за всички обекти е извадена от интернет - Басарбовският манастир е едно от най-святите места, които може да видите в България. Той е уникален най-вече с това, че е единственият все още действащ скален манастир на територията на страната.

Изключително красив, с богато историческо минало Басарбовският манастир се намира само на 10 километра от най-голямия дунавски град – Русе. Басарбовският манастир е разположен в землището на село Басарбово, като стои в скалите над долината на Русенски Лом. Векове наред Басарбовският манастир функционира заедно с близките и прочути скални манастири край село Иваново /ако не бъркам са един от седемте обекта на България, регистриран в Юнеско/, разположени също по поречието на река Русенски Лом, както и скалните манастири край близкия средновековен град Червен.Скалният манастир Св. Димитър Бесарбовски е обявен за археологически паметник на културата от местно значение през 1978 година. Неговото значение обаче далеч не е на локално ниво, а крие в себе си скъпи исторически данни, невероятна архитектура и културна стойност на все още валидно поклоническо място. Към настоящия момент Басарбовският скален манастир е едно уникално място, което впечатлява с красотата си и добрата си поддръжка. Веднага щом влезнете в приятно озеленения двор ще видите пътека, която отвежда до кладенеца, изкопан от преподобни Димитрий (Димитър Басарбовски). В самото подножие на скалите се изградени две стаи и пещерата трапезария, която е построени през 1956 година. Ако се изкачите по 48-те стъпала, ще стигнете до скална площадка. Особено впечатление тук прави една ниша, в която според преданието спял преподобни Димитрий. Тук може да разгледате скалната църква, чиято гордост е дърворезбованият иконостас, за който се смята, че е изработен през 1941 година. До него може да се види голяма икона на покровителя на Басарбовския манастир. Изключително омиротворяваща, на нея Дмитрий е изобразен в цял ръст, а около него са изрисувани десет житийни сцени с надписи на румънски (на кирилица) и гръцки език.
Ако поемете по другото каменно стълбище, ще стигнете до естествена пещера, в която е положен гробът на монах Хрисант. В нея са били поставени костите на починалите братя на манастира. От доста години насам те са били погребани на манастирското гробище и в помещението на костницата е изложена музейна експозиция.
Басарбовският скален манастир води своето начало някъде през 13 век. По това време в територията на Втората българска държава се изграждат множество такива скални святи места, като през следващия 14 век настъпва техният разцвет. След падането на Втората българска държава под турско робство в края на 14 век Басарбовският манастир продължават да съществуват скромно с по трима-четирима монаси. Първите запазени исторически данни за съществуването на Басарбовския манастир датират от 15 век, като са открити в турски документи за Никополския санджак. В документацията Басарбовският манастир е споменат като „манастир Бесараба”. Историята разказва за интересния живот на покровителя на обителта - преподобният Димитър Бесарбовски, който е наречен още Св. Димитър Нови. Свети Димитрий Басарбовски е роден през 1685 година в района на Басарбово. Водел изключително скромен живот на мирянин и бил известен с изключително хуманното си отношения към всяка жива твар. Дмитрий постъпил в Басарбовския манастир, където остава до края на дните си. Понастоящем мощите на Св. Димитър Бесарбовски се намират в Патриаршеската църква „Св. Св. Константин и Елена”, разположена на хълма „Дялул Патриашией” в Букурещ. Те са пренесени там през 1774 година, по време на първата Руско-турска война. Покровителят на Басарбовския манастир е приет за такъв и на цялата румънска столица. Паметта му се чества на 27 октомври с изключителна тържественост както в Букурещ, така и в Бесарбово.
След това решихме да пием по кафе със семейството на Свилен и Боряна в Русе. Той живее до Пантеона, не се бяхме виждали няколко години. Свестен човек.
Под номер 50 в стоте туристически обекта на страната е Пантеон на възрожденците. Самите русенци не знаеха, че работи и явно го приемат като някаква даденост, без да и обръщат внимание. Нещо като нали знаете – както варненци не ходят на море, така и русенци не ходят в Пантеона. Информацията по-долу /взета от интернет/ е актуална. Има печат. Успяхме да влезем точно 1 минута преди да затворят в огромната, строена по комунистическо време сграда. Много велики българи са погребани в това гробище, но няма кой знае какво да се види.

50. Пантеон на възрожденците
Адрес: пл. "Възрожденски"
За контакти: 082/ 820 998
Работно време: 9.00 - 12.00, 13.00 - 17.30 ч.
Входни такси: ученици, студенти, пенсионери - 1,00 лв, индивидуални посетители - 2,00 лв, беседа - 4,00 лв
Описание: Град Русе заема пърдостепенно място в упоритата борба на българския народ за освобождението от петвековно османско владичество и извоюване на национална независимост.В памет и като израз на признателност на българския народ към подвига на местните революционери е издигнат величествен паметник - Пантеон на възрожденците. Той е национален храм – костница на 453-ма радетели на българското национално възраждане. Старото русенско гробище, превърнало се в Парк на възрожденците, е естествено място за построяване на Пантеон в тяхна чест, открит на 28-и февруари 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго. При построяването му е разрушена църквата Вси Светии – това става на Димитровден 1975 г. През 1977 г. започва строежа на Пантеона.
Пантеонът съхранява костите на революционери и опълченци, четници и културно-просветни дейци.
Отдадена е заслужена почит и към достойната фамилия Обретенови, от които знаменателната Баба Тонка придобива почти митологични черти, превърнала се сякаш в майка на българската Свобода.

Оставих нарочно за друг път пешеходната обиколка на Русе по брега на Дунава, както и разглеждането на великолепния център, защото подобно мероприятие е предвидено за тази вечер в Силистра.
От Русе до Тутракан са около 60 км по хубав път и след по-малко от час сме вече пред музея след като преди това любезен гражданин ни показа ресторант-хотел Лодката – много хубаво място на брега на реката, където щяхме да хапнем след малко. Музеят работеше по заявка в тези празнични дни – обадихме се на телефона и след 2 минути дойде млада жена, която ни разказа някои неща за града и за хората в него. Градът като цяло не се развива добре, но то това е така за повечето по-малки градове в страната. До реката има обособено рибарско селище с хубави къщи. Имат идея да направят квартала като туристически център. Не е правилно сравнението, но трябва да стане нещо като стария квартал в Златоград.  Само да има пари...

ТУТРАКАН 53. Музей на Дунавския риболов и лодкарство

За контакти: 0866/60352 0866/61345 0866/61235 – 28.04.2012 –
до 15 часа
Работно време: Музеят работи през пролетно -летния сезон и в събота и неделя от 9.00- 15.00 ч. , а в неделя по предварителна уговорка
Описание: Единственият по рода си по поречието на р. Дунав етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене" е открит през 1974 г. в гр. Тутракан, който е утвърден център на дунавския риболов в края на XIX и началото на XX век. В залите на музея се съхраняват уникални уреди и пособия за риболов от древността до наши дни. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по р. Дунав. Впечатляваща е снимката на близо 400-килограмова моруна, уловена през 1942 г. Отделено е място и за лодкостроенето, което се развива в този край още от римско време.
Има печат.

Препръчвам заведението Лодката – на ул. Рибарска 82 /в Рибарската махала/. Има и хотел над ресторанта с изглед към Дунава. Прилични цени и много вкусна рибена супа...
Не остана време да отидем на военното гробище – също интересна забележителност, но трябваше да бързаме за историческия музей в Силистра, че затваря в 17:30, а часа вече  беше 16...
След около още 1 час и още около 60 км – влизаме в Силистра. GPSа ни насочи към крепостта Меджиди Табия, ама през циганската махала през път, който се стесняваше и свършваше преди каквато и да е крепост. Ако някой ползва GPS – той лъже за този обект. Решихме да оставим крепостта и бегом към музея. Оказа се, че информацията за музея по-долу не е вярна, защото музея не работеше в събота, а както се и оказа – работното му време е до 17 часа. Направо се вбесих – хем няма музей, хем не може да отидем до крепостта. Ама айде – голяма работа. Отидохме до 5 звездния хотел, да се настаним, да видим какво има в хотела. Обаче се оказа, че няма да разгледаме нищо в хотела, защото на рецепцията много любезен господин ни упъти по кратък път до крепостта. След 5 минути бяхме там и прекарахме повече от час сред природата. Разкаха ни на кратко за историята на крепостта, за която повече информация може да прочетете по-долу /информацията е от интернет/:
51. Силистра - Крепост "Меджиди табия"
51. Крепост "Меджиди табия"

За контакти:086/820 269; 0887/422 214
Работно време: 8.00 - 20.00; без почивен ден
Входни такси: българи - 1.00 лв., чужденци - 2.00 лв.; беседа - 4.00 лв.
Описание: Намира се южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система изиграла важна роля в руско- турските войни от 1853-1856 г. и 1877-1878 г. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837 г. Крепостта е градена през периода 1841-1853 г. Строена е от принудително събрани 300 българи. Главните майстори са от Дряново и региона. По време на строителството на крепостта те строят и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско, в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.) През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, проявил интерес към нея и по този повод тя е наречена на негово име - Меджиди табия. Крепостната стена има формата на шестоъгълник и достига на височина до 8 м. Непосредствено до нея има ров, служил едновременно за препятствие и маскировка. Крепостта е била завършена по времето на областния управител Саид паша в навечерието на Кримската война. Крепостта участва в Кримската война, която започва през 1853 г. в Силистра.

Оставям и информацията за историческия/археологическия музей, която както и другите информации, които съм взел от интернет е строго препоръчително да се проверяват отново дали няма промени данните:
51. Исторически музей - Силистра
51. Исторически музей - Силистра
адрес -
За контакти: 086/820 075
Работно време: 09.00 - 12.00 часа и 12,30 - 17,30 часа, почивен ден неделя и понеделник
Входни такси: 0,20 лв. за учащи, 0,50 за възрастни, 2,00 за чужденци
Описание: Има печат.
Археологическата експозиция при историческия музей разполага с ценни паметници от праисторическата, античната и средновековна епохи, сред които има уникални експонати от римския период, както и колона на хан Омуртаг.

Вечерта се разходихме по брега на Дунава и гледахме залеза. Много романтично. Крайдунавския парк е много добре уреден и можеш да си прекараш няколко часа в релакс.

На 29.04.2012 след обилна закуска в хубавия хотел тръгнахме отново на път. Към езерото Сребърна. На около 18 км е от Силистра и по хубав път стигаш до:
52. Природо-научен музей при биосферен резерват "Сребърна"

За контакти: 08677-2469
Работно време: лято: 08.00-12.00 и 14.00-18.00 ч.;зима: 08.00-16.00,
Входни такси: възрастни - 1.00 лв., учащи - 0,50 лв., беседа - 3,00 лв.
Описание: Биосферен резерват край село Сребърна, на 16 километра западно от Силистра. Обхваща езерото Сребърна и територията край него.Основен растителен вид е тръстиката; растат и водни лилии, блатно кокиче, папур. Птичият свят е изключително богат с редки и ценни представители на националния и световния генетичен фонд – водоплаващи птици, къдроглав пеликан, диви гъски, блестящи ибиси, лопатари, чапли, диви патици и други. Тук живеят и видра, ондатра, езерен рак, обекновена костенурка, воден плъх.

Има печат.

Гледахме през биноклите, които ни дадоха пеликани, ибиси и други и се наслаждавахме на гледката. После поехме по малка екопътека покрай езерото на едночасова разходка. Пак гледахме птиците и си говорихме с местните. В момента в селото се пуска модерна пречиствателна станция. Само хора да имаше повече, че са останали около 3-400 човека..


От резервата бегом до Свещари -
49. Исторически-археологически музей "Сборяново"

За контакти: Тел. 08331/ 56 40
Работно време: 09.00-12.00 и 12.30-17.00, почивни дни понеделник и вторник; през зимния период гробницата не работи
Входни такси: за гробницата:възр.-10.00 лв., учащи и пенсионери -5.00 лв.;в билета е включена и цената на беседата
Описание: тракийска царска гробница, тракийски град Хелис, Демир баба теке - село Свещари
Има печат.
Историко-археологическият резерват "Сборяново" е разположен между селата Малък Поровец и Свещари на Община Исперих, в каньона на река Крапинец и по хълмовете около него. Първите следи от човешки живот по тези места са от края на каменната и началото на каменно-медната епоха. Със заселването на тракийските племена гети през ранножелязната епоха районьт на "Сборяново" се превръща в политически, културен и религиозен център, който започва да се изгражда от началото на I хил.пр. Хр. / IX - VIII в. и достига най-висока точка на развитие през елинистическата епоха /IV - III в пр.Хр./. През този период завършва оформянето на средището включващо градски център, два могили и некропола и две светилища.

Възможност за нощувка: Хижа "Ахинора" - тел. 08331/ 47 50.
Туристически дом "Орфей" - 08331/ 36 31.
Стопанисват се от туристическо дружество "Димитровец" - тел. 08331/ 26 17.

Е тук Стефка се размаза от кеф. Мре да се вре по разни камъняци и да цъка по величието на културите, живели по нашите земи. А то е направено и модерно – електронни врати, камери, скенери и др. Така – международно, някак си. Заслужава си да се отиде.
От там на 2 км е Демир баба теке. Може да отидеш до малка джамия по около 100 стъпала надолу. Има извор, за който турците смятат, че е лековит – може да си наплискаш очите, да пиеш, да се помолиш и ще оздравееш. Има и наклонен камък – ако легнеш с главата надолу на него и успееш да станеш без да си помагаш с ръце – значи си праведен и честен. Не видях никой да успее да го направи. Включително и аз. Може нещо да не съм лежал правилно на камъка J



Минахме и през Завет, който е на ок. 15 км от Свещари. Спрямо моите спомени от преди 20 г, когато всяко лято ходих там – станало е голяма разруха. Почти всичко е западнало. Скъса ми се сърцето. Като знам баба Руска Семова и дядо Митко колко труд, енергия и въобще целия си живот посветиха на този град, направо не знам. Мизерия. Стана ми мъчно и бързо си тръгнах от този западаш град. Имам само мили спомени от детството с моите баба и дядо и искам да ги запазя такива.
Последна спирка от тази начална за годината обиколка бе:
Разград - 48. Археологически резерват "Абритус"

Адрес: бул. "Априлско възстание" №70
За контакти: 084/66 24 60
Работно време:08.30-17,30 ч.; неделя с предварителна заявка
Входни такси: учащи - 0,50 лв.;възрастни - 2 лв.;беседа - 5,00 лв.;войници, инвалиди и деца до 7 г.-безплатно
Описание: Късноантичният град Абритус е един от най-добре проучените, благоустроени и експонирани антични градове в страната. За да се превърне в привлекателна атракция за туристите, резерватът вече е напълно обновен и реставриран. Векове този град е бил непознат за науката и местното население. Преди повече от 2000 години, на 1 км източно от днешния Разград е съществувало тракийско селище с неизвестно име. Римляните продължили неговия живот през средата на I в., след установяване на властта си в провинция Долна Мизия. Руините на Абритус напомнят за цветущ трако-римски град, просъществувал до края на VI в., когато е разграбен, разрушен, опожарен и обезлюден при грабителските нашествия на авари и други племена. През VII в. върху развалините на античния град се изгражда старобългарско селище, с неизвестно име, съществувало до X в. Една от сензациите на археологията е откриването на най-голямото в страната златно късноантично монетно съкровище от 835 броя /4 кг/, сечени от 10 императори и императрици от V в.н.е., управлявали Източната римска империя. Археологическият резерват "Абритус", с площ от 1000 дка, е паметник на културата от национално значение. Неговото проучване е съществен принос в развитието на българската историография и култура. Археологическите проучвания продължават и до днес. Абритус е обявен за археологически резерват и е под номер 48 в 100-те национални туристически обекта. Към него е построена сграда на специализирания етнографски музей "Абритус", с уредена археологическа експозиция с част от намерените при разкопките предмети заедно с известния златен Пегас, които изясняват картината за материалната и духовната култура през класическата древност. В етнографския музей на експозиционна площ от 150 кв. м е представена традиционната духовна култура на местната етнографска група "капанци". Представени са основните празници в техния календар, облекло, накити и др. Музеят е разположен в реставрирани къщи от ХІХ век с красиво оформено дворно пространство. Фондът на Историческия музей наброява над 70 000 предмета.

Има печат.
Влязохме 5 минути преди да затворят. Добре че си спазват работното време. Имат уникални предмети, които само в този музей могат да се видят. Уредничката на музея е участвала в някои от разкопките и е доста отзивчива. Разгледахме и парка до музея след това, който е отворен за посетители и няма работно време.

След толкова туризъм – отпрашихме за 2 вечери на нашата вила. Втората вечер как се напихме с местните. Не е истина просто. Ама то си го правим редовно. Няма да описвам подробности. Мили хора, хубава природа, блага ракия... Абе – Бели Осъм!

Няма коментари:

Публикуване на коментар