понеделник, 1 ноември 2010 г.

Ден 6 Корея - 31.10.2010


Чудех се какво да правя този ден. Мислех да изляза да напазарувам неща с корейски знаци за хората около мен, но се отказах. Честно казано - цените са по-високи от нашите - с около 30%, а нещата - не са по-качествени. Вече купих няколко сувенира и подаръка за близките и повече пари не ми се даваха... Реших да отида още 1 път до Donghwasa teple. Просто ми се ходеше отново. И не съжалявах. Научих още неща - примерно, че под покривното пространство на храмовете е само с птици феникс - символ на възраждането; пречупеният кръст /за който имаме лоши впечатления/ всъщност има много значения и е много силен знак - примерно може да значи плодородие. Мястото, където се пожелават желания тук са 3 камъка с форма на яйце преди основната сграда за молитви. Този път друг монах ми даде сладки, които до колкото разбрах са техен новогодишен специалитет - ориз, сусам, захар. Вкусно. Запазвам малко за семейството.

Оказва се, че статуята на Буда, за която писах преди няколко дни всъщност не е от 1 камък, а от много каменни блокове. Висока е 33 метра и сега пространството около старуята се реставрира. Скоро ще може да се види в целия му блясък.


След обяд - отивам да закрием IeSF. Имаше и допълнителни мероприятия - показвам снимки, за да се знае, че има и много хубави корейки.


По-горе - шефът на IeSF - господин Oh. Този човек полага неимоверни усилия да изгради алтернативна международна организация за електронни спортове. Има доста амбициозна задача - да популяризира електронните спортове още повече и да има много държави членки. Желая му искрено успехи! Има подкрепата и на самата Корея. При нас в БГ - няма подобно нещо, въпреки постоянните мъки на Ники Славчев в тази област. Държавата трябва да се включи според мен задължително, за да имаме по-големи успехи. До като това не стане ще бъде повече хабене на нерви, от колкото постигане на реални резултати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар