вторник, 11 август 2009 г.

26-27 юли 2009 - Сингапур

Сингапур. Град-държава. Мечтано равновесие и спокойствие. Почти нулева престъпност/ има смъртно наказание за притежание на наркотици/. На летището ти издават виза за 90 дни като турист. Има какво да се види, дори и за 1 месец. Прави впечатление невероятната чистота, подреденост, верска и етническа търпимост. Имат 4 официални езика - английски, китайски, индийски и малайски. Основното население са китайците. Малайците са нещо като нашите роми - вършат черната работа. Ако печелиш над 5-6 000 сингапурски долара можеш да живееш нормално. 1 Сингапурски долар е малко по-малко от 1 БГ лев. За съжаление имат и проблеми. Доста възрастни хора работят, за да изкарат някой долар, за да живеят нормално. Почти всичко е държавно - транспорта, жилищата, зоопарка, птичия парк и др. Примерно - не може да си купиш жилището. Може да го наемеш от държавата за 50 години, но не и да си го купиш. Не може да имаш кола, ако нямаш парко място. А колите са много скъпи. Хората казват, че президента взимал огромна заплата, а поръчките за строежи на сгради и пътища били на близки до него фирми. Не знам дали е така, но защо ми звучи познато. Да ви прилича на нещо наше?

Снимката по-горе е на катедралата St Adrew

С метрото може да отидеш от единия до другия край на държавата за по-малко от 1 час! Мотрисите са на често и хората ползват метрото много. Не е скъпо, а е удобно. За разлика от 2005 година, когато бях тук за първи път - сега виждам доста нови небостъргачи, а и доста нови се строят. В центъра на града има осветление, което е за Формула 1 и според мен доста загрозява иначе красивите улици. Уникална архитектура. Имат Китайски и Индийски квартали, в които архитектурата е според страната. Имахме само 2 дни, които не стигат за нищо. Само туристическият остров Сентоса отнема поне 1 ден, само да разгледаш центъра и известната скъпа улица Орчард роуд - 1 ден. Ние решихме да посетим птичия парк и да разгледаме центъра.

Не съм виждал по-хубава зоологическа градина и птичи парк. Не че съм бил на много места в света, но това тук... Над 20 хектара зеленина, поддържана с много любов и създадени уникални хабитати за животните. По-долу са няколко снимки, които категорично не могат да изчерпят красотата на най-големият птичи парк в света.

Тук се намира най-големият изкуствен водопад в света, над 600 вида птици, над 8 000 бройки, живеещи тук. Някои птици са пуснати на свобода и летят над главата ти. Има няколко шоута, хранене на птици и др. Вярно, че входа за парка е по 18 долара за възрастен, но парите си заслужават!
Орчард роуд - една от най-скъпите улици в света. Пълно е с МОЛове и бутици. МОЛ до МОЛа. Има и евтини. За повечето жени - тук ще е като мечта. Могат да се гмуркат с часове и пак да не успеят да разгледат всичко.
Центърът. Тук е най-големият фонтан в света - фонтан на здравето. Трябва да се завъртиш 3 пъти около него и да си пожелаеш да си здрав. Доста хора, включително и възрастни, обикаляха... Тук е и виенско колело, за което сингапурците казват, че е най-голямото в света. В Лондон, миналата година, имаха подобни претенции за тяхното Лондон Ай. Не знам кой е прав. Чувстваш се нищожен на фона високите небостъргачи, знаейки че в ситито се управляват някои от най-големите компании в света.
Както и е да. Това е град, който си заслужава да се види. Мисля, че не нещо като квинтесенция на югоизточна Азия. Ако някой се интересува за града - да пише. Ще му отговоря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар