неделя, 17 юни 2012 г.

Етрополе, Ботевград, Скравена

По план за изпълнение - посещаваме обекти в Етрополе, Ботевград и Скравена. Тъй като са само на около час път от София - няма да спим по трасето. Тръгваме сутринта рано - първо до Етрополе. В центъра на града има сравнително ново заведение-сладкарница с много любезен персонал, при които закусихме. От там към Етрополския манастир Св. Троица - на 5. км от Етрополе. Няма много ориентири към него, но е с асвалтиран тесен път. Ако ползвате GPS - обектът под номер БТС 063. Много хубаво място - манастирът е разположен сред красива природа. Има водопад на около 100 метра зад манастира, който дори и през юни е пълноводен. Самият манастир е реставриран и обновен през 2011. Мисля, че може и да се спи в него. Правеха кръщене на малко детенце.

Обратно в Етрополе - часовниковата кула - няма циферблат, а само голям топуз, който се навива ръчно около 9 часа сутрин, като топузът стига до голяма яма в земята и през деня на всеки кръгъл час има звуков сигнал и така, до като се развие през нощта. Има зачислен на щат човек, който има ангажимента да навива механизма всеки ден. В момента се реставрира.
От Етрополе до Ботевград са около 21 км. Там също имам часовникова кула - по същия метод работи, като тази в Етрополе. Това се води обект 81 от стоте обекта. По-интересен беше инсторическият музей /който не е към обектите/. Там за вход от сумарно 2 лв за 4 човека попаднахме в изцяло реновиран и с много богата колецкия от исторически предмети музей. Препоръчвам го на всеки, който се може да задели 1 час от времето си и да научи повече за този край. Впечатление ми направи крепостта Урвич, за която мислех, че не е в този край. мнго приятно място.

Последна дестинация - Скравена - Паметник-костница на Ботевата чета - номер 82 от стоте обекта. Скравена е на ок. 5 км от Ботевград. След като турците разбиват четата на Ботев - донасят отрязани глави на четници в Скравена и се гаврят с тях - карат местното население да танцува хора пред тях, вместо да скърбят. Българите запазват 10 от главите и ги погребват в църквата в селото. Много години след освобождението се ексхумират и преди 30 години - 1982 г се изгражда костницата, изследват и се консервират черепите на Ботеви четници и сега са изложени за почит. Тръпки могат да те побият - виждат се нарези по самите черепи. Казаха ни, че четниците са били между 17 и 33 годишни. Млади хора...

На 2 км от Скравена е Манастир Св. Николай - тръгвате на ляво от костницата и след около 800 метра стигате до кръстовище, на което на електрически стълб с боя е написано - "за манастира". Минава се малък мост и по асвалтиран път след километър се подминава конна база и сте до манастира. Няма как да се сбърка пътя - там свършва асвалта. Посрещна ни човек, който не знаеше нищо и не разбираше нищо. Единственото, което разбрах за този манастир е, че е действащ. Има огромен дъб в двора на манастира, който сигурно е над 100 години. Хвърля сянка на 100 метра...

За днес - толкова. Еднодневна приятна екскурзия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар