понеделник, 11 май 2009 г.

Следващ ден - 03.05.2009 г. Както ни препоръчаха от касата на Парламента - опитваме се да си направим резервация в 9 часа сутринта. Никой не вдига телефоните, обаче. Рискуваме и отиваме втори път без резервация. Касите отварят в 10 часа. Ние сме първи. Взимаме и жадуваните билети - по 15 леи на човек. Децата влизат безплатно. Ако искаш да снимаш с фотоапарат - по още 30 леи. Но това не е всичко. Изсипват се организирани групи и се шмугват преди нас в сградата. След щателна проверка /като на летищата/ за оръжия и др. - влизаме и ние. Открива се чудна мегаломанска гледка - огромни зали, коридори, врати и др огромни неща, направени изцяло с румънски материални. Малко данни - втората по големина административна сграда в света след Пентагона в САЩ. Има площ от 330 000 кв. м, 20 000 строителя са работили денонощно, над 700 архитекта са бдели за правилното изпълнение на проектите. Гордеят се със зала с колони от червен мрамор. В света имало такъв само в Гърция и Италия/не съм проверявал информацията/. Чаушеску не е искал да живее в сградата, но всичко сочи към него - стълбите на една от залите са преправяни 4 пъти до като се уцели максимално удобен за него начин да се качва, без да се измори. Трябвало е да има портрети от по 5 метра на него и на жена му на някои стени. Има картини, на които двамата са изобразени като ангели. Не е чудно, че румънците са ги мразили. След като са убили семейството през декември 1989 г са искали да разрушат недостроената още сграда. Оказало се много скъпо /не както с нашия мавзолей/ и за това решили да я достроят. 94% от сградата е готова до 1994 г. Сега в нея работят много правителствени организции. Някои зали могат да бъде наемани и от частни лица, но излиза солено - примерно по 5 000 EUR/метър! Използвани са системи за естествена вентилация /а не климатици/, защото Чаушеску се е страхувал да не го отровят. Разглеждането на само 5% от Парламента отнема около 45-50 минути и после си отново на чист въздух.

От там - тръгваме за красивия дворец в покрайнините на Букурещ - Могошоая. На около 10 км от столицата, до спокойна река има красива градина.
В нея - изложба на модернисти, църква и др. В края на градината - този Бранкован дворец . Направен е на музей през 1952 г, а иначе постройките в комплекса датират от 1681 г. Има какво да се види по отношение на културата, а като цяло ти действа и отпускащо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар