събота, 30 май 2009 г.

Синая. Мястото, където румънските крале са прекарвали лятото си. Има уникални дворци - Пелеш и Пелешор. Много е красиво отвън. Не можахме да влезем вътре, защото бе затворено, но си купихме за 12 лв каталог, в който подробно е описано какво има там. Както вече казах - в понеделник - музеите не работят. Факт, който не ми беше лесно да приема.





Градът е хубав - в планината. Истински курорт. Тук хапнахме в ресторант Bucegi - дивеч - мечешка лапа на скара - за 100 гр - 8 бг лв. Беше жилаво, но опитахме и това. Децата се мъчиха повече, докато изядат мечешката скара, но им хареса. Пихме румънска бира. И тя ни хареса. В града е по-скъпо от други места, но е нормално - курорт е. Заслужава си да се посети. На всички ни хареса. Спахме в хотел Palace - 11 Octavian Goga, SinaiaPhone: +40-244-310122. 4 звезди хотел, тежък и стилен, но няма басейн, рум сървис /исках да изненадам Стефка/ и паркинг. Да, нямаше паркинг и се оказа, че трябва да платим на общината 4 лв, за това, че сме паркирали буквално пред хотела! По пътя към град Брашов има и други населени места - също много хубави и приятни. В Синая може да се отиде и в манастира на града. Голям и красив.





На около 40 км на север е голям техен град - Брашов. Разходихме се по центъра за няколко часа. Хапнахме на обяд в немска кръчма в центъра, купихме си цветя и останахме с добри впечатления. Тук се намира най-голямата в източна Европа католическа катедрала. Наистина е голяма - не може да я обхване фотообектива. За да влезеш вътре ти искат пари. Това не го бях виждал никъде по света - вход за религиозен обект...

ето и изглед от центъра на града:




Към 15 часа тръгнахме обратно към БГ. Честно казано - искаше ми се да останем още. Културата на северните ни съседи е близка до нашата, но има и много различия. Хората, на които попаднахме бяха мили и любезни /съмнявам се, че всички румънци са такива/, пътищата като цяло - поддържани, цените - малко по-високи от нашите.

Минавайки през Букурещ се забавихме 1 час в задръстване, което мога да сравня със софийското в пиков час. Бяхме на БГ границата около 19 часа, където минахме за секунди. Любезен БГ митничар ни попита от къде идваме... Все едно можеше да не идваме от Румъния.
Пътуването ни приключи на нашата вила на село /жена ми ще се вбеси като прочете "село"/ към 10:30 часа. Уморени, но като цяло доволни.

Следваща дестинация - може би Виетнам. Но не със семейството - децата са малки още.









вторник, 26 май 2009 г.



Бран. Дракула. Замък. Думи, които въздействат потискащо. Всички сме гледали филми на тази тематика. Кръв и ужасии. Е, на там тръгнахме след обяд на 03 май. Минава се през красиви селца и градове - повечето къщи са поддържани. Минаваме през стоящото се околовръстно на Плоещ и продължаваме през планината Буцеги. Там се намира и лятната резиденция на кралете на Румъния - Синая, но за това - друг път. Сега бързаме към Бран. Намираме по-кратък път през планината и се озоваваме под замъка на Дракула. Уж. Ако бяхме закъснели и с 10 минути - нямаше да го видим отвътре. Затварят в 16:00 часа. И тъй като беше неделя, а в понеделник и вторник почиват хората - имахме късмет. Тръгваме по стръмен път на извисилия се на 60 метра замък и очакваме да видим във всяка стая кървища, въжета, колове, ковчези и други неща, за които всеки goth поклонник си мечтае, ама не. Замъкът се оказва принципно със защитна функция. Започнат през 1212 година, за няколко стотин години през него са минали много воеводи и крале от различни държави - Влахия, Унгария, Австрия и др. Основната му функция е била да пази търговските пътища, но е използван и гарнизон, и като затвор. Разрушаван и построяван на няколко пъти - сега е музей на Феодалното изкуство. И нито дума за Дракула. Всъщност се оказва, че наистина е живял такъв човек, но писателя Брам Стоукър през 1897 г му приписва много лоши качества в книгата си Дракула. На практика е бил принц, който се е сражавал и е успял да освободи Влахия от турците през 15-ти век. Дракула идва от румънската дума за "дракон". Този принц е бил смятан за герой от Чаушеску. Та така с историите/истериите по тази тема. Замъкът е готин, но не е нещо особено. В неговото подножие има мини копие на музея на селото в Букурещ.


Ето ни и нас - да се увековечим и тук.
Разбира се - повечето заведения в града Бран са с кръвни имена. Има и пазар с подобни артикули. Там хапнахме вкусно сладко тестено изделие, но не му запомних името - като козунак, но навит на конус. Отделно - може да си купите и домашно приготвено сирене/кашкавал. Много е вкусно.


Следваща дестинация - Синая.

понеделник, 11 май 2009 г.

Следващ ден - 03.05.2009 г. Както ни препоръчаха от касата на Парламента - опитваме се да си направим резервация в 9 часа сутринта. Никой не вдига телефоните, обаче. Рискуваме и отиваме втори път без резервация. Касите отварят в 10 часа. Ние сме първи. Взимаме и жадуваните билети - по 15 леи на човек. Децата влизат безплатно. Ако искаш да снимаш с фотоапарат - по още 30 леи. Но това не е всичко. Изсипват се организирани групи и се шмугват преди нас в сградата. След щателна проверка /като на летищата/ за оръжия и др. - влизаме и ние. Открива се чудна мегаломанска гледка - огромни зали, коридори, врати и др огромни неща, направени изцяло с румънски материални. Малко данни - втората по големина административна сграда в света след Пентагона в САЩ. Има площ от 330 000 кв. м, 20 000 строителя са работили денонощно, над 700 архитекта са бдели за правилното изпълнение на проектите. Гордеят се със зала с колони от червен мрамор. В света имало такъв само в Гърция и Италия/не съм проверявал информацията/. Чаушеску не е искал да живее в сградата, но всичко сочи към него - стълбите на една от залите са преправяни 4 пъти до като се уцели максимално удобен за него начин да се качва, без да се измори. Трябвало е да има портрети от по 5 метра на него и на жена му на някои стени. Има картини, на които двамата са изобразени като ангели. Не е чудно, че румънците са ги мразили. След като са убили семейството през декември 1989 г са искали да разрушат недостроената още сграда. Оказало се много скъпо /не както с нашия мавзолей/ и за това решили да я достроят. 94% от сградата е готова до 1994 г. Сега в нея работят много правителствени организции. Някои зали могат да бъде наемани и от частни лица, но излиза солено - примерно по 5 000 EUR/метър! Използвани са системи за естествена вентилация /а не климатици/, защото Чаушеску се е страхувал да не го отровят. Разглеждането на само 5% от Парламента отнема около 45-50 минути и после си отново на чист въздух.

От там - тръгваме за красивия дворец в покрайнините на Букурещ - Могошоая. На около 10 км от столицата, до спокойна река има красива градина.
В нея - изложба на модернисти, църква и др. В края на градината - този Бранкован дворец . Направен е на музей през 1952 г, а иначе постройките в комплекса датират от 1681 г. Има какво да се види по отношение на културата, а като цяло ти действа и отпускащо.

петък, 8 май 2009 г.

Букурещ

Все някога трябваше да започна и аз да пиша блог. Реших, че вече е крайно време. Започвам със семейно пътуване до Румъния - от 02.05.2009 до 04.05.2009 г.
Всичко започна със страница от календара на National Geographic България. За месец февруари беше сложена снимка на замъка в Бран. Както повечето го знаят - на Дракула. Той не е живял там, но за това - по-късно. Реших, че ще е интересно за всички да направим кратка екскурзия с новата ни кола.

И така - запазих хотел в Букурещ - Nelisse Hotel **- http://www.nelissehotel.ro/, както и в курортния град Синая - хотел Palace ****. Цените на хотелите в Румъния са високи. Може да се избегне спане в Букурещ, като се спи в хотел в Русе, например. Русе е на около 60 км от Букурещ и се стига с кола за около 1 час от границата. На втори май тръгнахме сутринта и в 10 часа след кратка и любезна проверка от митничарите минахме през Дунав мост. За него се плащат 12 лв или 6 евро за преминаване. Таксата така се и казва - "такса мост". Предполагам, че вече имам някакви права върху моста, след като съм си платил такса за него. Чудя се дали да не си поискам нотариален акт ;)
Желателно е да си обмените румънски леи - RON още от БГ. Аз използвах обменно бюро Язон в София на бул. Дондуков по курс техен продава - 0,49 лв/1 леа; курс купува - 0,46 лв/1 леа. За да карате кола в Румъния трябва да си купите и винетка. Принципно има и за 1 ден, но аз не намерих и за това купих за 1 седмица - струва - 12,60 RON или около 6 лв. Навъртях около 1 000 км в Румъния - има доста полицаи, но никъде не ни спряха за проверка.
В Букурещ живеят около 2 млн души, които в този ден просто бяха изчезнали някъде. Предполагам - по родните си места. В града беше почти пусто. И при тях първи май е празник и никой не работи. Посетихме първо музея на селото -
http://www.muzeul-satului.ro/, срещу скромен вход от по 6 леи на човек. За децата пари не взимат. Там може за около 2-3 часа да разгледате старинни къщи от цяла Румъния, които са автентични.





Има много прилики и с нашите възрожденски къщи:

От там се отправихме към Парламента , който те наричат Дворец на парламента. По пътя видяхме и тяхната Триумфална арка /много близо до музея на селото/, през центъра - където могат да се видят: площада на революцията, Атенеум, университет, театър, МОЛ и др. На близо е и Българската църква - на адрес: Biserica Ortodoxa Bulgara"Sf. prooroc Ilie"Str. "Doamnei" Nr.18 sector 3Bucurestiтел. +40 (21) 313 5881факс: +40 (21) 330 8670


Атенеумът


Та да се върнем на Парламента - принципно затварял в 16:00 часа, но в 15:30 вече не пускаха - трябвала ни резервация. Утре ще се обадите в 9 часа и ще си направите. Ама ние утре сме на 200 км от тук, викам. Ама те - не може и това е. ОК. Ще чакаме утре тогава.
Така се освободи време да влезем в техем МОЛ. Имат 3 големи - Unirea Mall /на 1 км от Парламента/, Сity Mall и feeria shopping center. Отделно имат и Карфур, Икеа, Мобексперт, Дедеман и др. /предимно в близост до едно от двете им летища/.
Жена ми беше много доволна от факта, че ще може с часове да се гмурка в стотиците магазинчета. Така и направи. За разнообразие - взеха ни пари за паркинг в мол-а. По 3 леи на час... Толкова за днес. Друг ден ще продължа с още инфо, което може да е полезно за бъдещите ексурзианти.